Uddrag fra novellen "Af den rette støbning" af Peter Boe 

"Nu er kuglen støbt. En velskabt patron med hylster af hærdet messing, projektil i spidsen og fænghætte bagi. Derimellem krudt. Den ligger i en åben kasse af råt træ sammen med nihundredenioghalvfems andre patroner fordelt i små æsker. Så bliver der lagt låg på.

Nu er kuglen på et stort lager. På hyldeforkanten er kassens indhold skrevet med kridt. ”7,65 mm”.

Nu er kuglen på ladet af en lastbil. Lastbilen kører mod godsbanegården tungt lastet med ammunitionskasser. Her bliver kasserne læsset af og båret ombord på forskellige ventende togsæt. De tog, som bliver lastet først, damper af mod øst; de næste, som der kun er halvt så mange af, forlader banegården samme vej, men drejer af mod syd. Til sidst bliver der lastet et enkelt togsæt, som kører mod nord.

Nu svæver kuglen frit i luften. Kort efter bliver kassen sat ned på kanten af endnu et vognlad og skubbet ind i mørket lige bag førerhuset. Fra banegården kører lastbilen ud i en fremmed bys gader. Byen er mørk og stille og hedder København. Dens gader er så godt som tomme på nær enkelte trafikanter på gåben eller cykel. De eneste motorkøretøjer, transporten møder undervejs, er dens egen eskorte, to soldater på motorcykler, som følger lastbilen til dens destination blot få gader væk. Motorcyklisterne sidder af og hjælper med at bære lasten ned i et brandsikkert kælderrum. I den sidste kasse, de bærer ind og sætter fra sig lige inden for døren, ligger kuglen."