Uddrag fra antologien ”Religionskritik”

”Dette er ikke en bog om islam. Det er en bog om religionskritik og dermed også en bog om islam – og om kristendom, jødedom, hinduisme og i det hele taget enhver tænkelig religion. Således handler bogen i princippet også om både fortidige og eventuelle fremtidige religioner, vi endnu ikke har kendskab til. Som en generel kritik af religionen har religionskritikken ikke noget udestående med den ene religion, som den ikke også har med den anden...”

Sådan starter Peter Boes indledning til antologien ”Religionskritik”. Klik her, hvis du vil læse mere.


”Oplysningens forhold til religion fremstilles ofte som et nulsums-spil, således at man enten har oplysning eller religion; og ofte med den tilføjelse, at oplysningsfilosofferne var ude i et generalangreb på religionen som sådan. Denne forestilling er dog forsimplet, hvis ikke direkte forkert (...) Det er derfor forkert at sige, at der er et generelt og fanatisk religionshad i Oplysningen. Der er til gengæld tale om et kirkehad; et program for tilbagerulning af kirkens magt...”

Sådan starter Mikkel Thorup og Morten Haugaard Jeppesens bidrag til antologien ”Religionskritik”. Klik her, hvis du vil læse mere.